Monday, September 13, 2010

Syawal 1431H

Pelik...

1st time sambut raya tahun ni dalam keadaan suram. Family ramai pun still rasa suram, sunyi + sepi. Kenapa ye??? Ziarah rumah maksu, makcik, nenek..semua bagi feed back yang sama. Sebenarnya kita ke yang create suasana suram? Or influence dari cuaca yang selalu mendung? Banyak faktor..as conclusion!!!

Baru perasan..sebenarnya ramai kurang sihat sepanjang Ramadan lalu. Nenek, ayah, pakngah, makcik, paksu semua diuji dengan sakit. Patut la..pagi2 raya semua buat muka seposen!!! Tambah lak kekanda kesayangan dari Qatar tak balik raya ni + internet kat rumah dia 'hang'. Lagi2 la sunyi. Emm..bila la dia nak balik!!!Sian kat mak..dengar je lagu raya terus banjir..rindu orang jauh nun di sana.

Pe2 pun..ujian Allah ni mematangkan kita if kita benar2 mencari hikmah dan bersangka baik dengan Allah. Allah rindu mendengar rintihan hamba2Nya dan selalunya kita juz merintih sayu bila diuji. Bila senang nak rafa'kan syukur pun TERdelay..sebab LUPA.  Tapi Allah tak pernah lupakan kita, semakin hari semakin melimpah rahmat yang diberikan. 

Moral of Syawal 1431H..
Banyakkan bersyukur, banyakkan bersabar, sentiasa bersangka baik dengan Allah..

....Big Family 2007...
Gambar ni masa raya 2007..last b4 kak ca' p Qatar..tnggu dia balik baru boleh update new picture..sekarang dah bertambah ahli..since a.mustaqim, a.mei n a.kei da kahwin..anak saudara pun dari 9 bertambah lagi  4 orang + 2 orang Insya Allah bulan10 n Januari 2011.

p/s: Saja nk share..best Family ramai=)

5 comments:

  1. best family ramai..

    syafakallah untuk semua..

    ReplyDelete
  2. Dari jauh ku pohon maaf. walau jauh dekat di hati. semoga ikatan semakin kukuh dengan segala ujian dan qadar Allah. Allah lebih mengetahui hikmah tersirat pada qada dan qadarNya. sabar dan zikrullah adalah tunggak penyucian dan pegangan hati dan jiwa yang beriman. insyaAllah pada hening nya peluang dan hayat kita akan dapat mengecap nikmat silaturrahim, kerana nikmat itu sekejap dan yang jauh sentiasa harum wanginya.

    ReplyDelete
  3. Habib: Tq a lot sahabat
    Kc: I x reti ayat bunga2 ni..cayalah Kc=)

    ReplyDelete
  4. huhu, rmainya..

    Moga aman n bersatu selalu

    ReplyDelete