Saturday, November 27, 2010

Hebatnya ALLAH

Fuhh..teruk betul..sebulan menyepi..angin apa la yang membawa diri ini sepi dari terus menulis..menganyam idea untuk dipersembahkan kepada sesuatu yang lebih realiti. Maha Suci Allah..sebulan lepas disibukkan dengan tesis, persediaan final, 1 paper lagi tinggal sebelum VIVA..LI, and finally say GOODBYE to USIM.

....SaY GoodBYE....

Lama dah nk share dgn korang suma. Moga kesempatan yang Allah beri ini dapat kita manfaatkan sebaiknya. The story begin with...
Group thesis under Dr. Hanina terpilih untuk presents kajian thesis dalam Ekspo Inovasi Islam 2010 (i-INOVA 10). Malas n macam2 site negative serabutkan kepala masa tu. Sayang supervisor punya pasal hilang negatif2 dalam kepala ni. "Anti-Quorum Sensing in Local Ulam Malaysia" under thesis Syazwan terpilih. Pe ke bnda ntah la..tajuk Syazwan ni. 

Quorum sensing ni adalah salah satu Mode of Action of Bacteria towards antimicrobe. Maksud Quorum sensing ni adalah Communication within bacteria that can cause virulence to the organisms. This mode of action actually is a new discovered among scientists. We have to proud with local ulam especailly PETAI since it contains an anti-quorum sensing. Bla2222....terang kat audience y hadir kt booth kitorang..suma yang dengar..said WOW..GOOD JOB DEAR..CONGRATULATIONS..and whatever they said..Kembang telinga jap masa 2..walaupun bukan thesis I y terpilih, tapi I stilll proud since project my supervisor give good impression to others...

Tiba2 tengah2 terangkan kat audience, datang seorang pakcik dalam lingkungan 60-an ke booth kitorang. Dia mendengar dengan teliti..sambil memuji..HEBATNYA ALLAH..terdiam kejap masa tu..ohhh..no..tiba2 rasa kerdil diri..ntah kenapa..pakcik tadi tersenyum melihat diriku yang kelu untuk menerangkan lagi..diriku terus menyusun kalam seterusnya..juz "terima kasih, pakcik" tu je yang mampu luahkan. Ye..memang betul..semua kajian yang dibuat akhirnya kita akan bertemu dengan Pencipta bahan kajian. Jika kita gagaskan hebatnya sesuatu kajian, sudah pasti yang menciptakan bahan dan pengkaji jauh lebih HEBAT..

Anti-quorum sensing
Tatkala membuat persediaan final..teringat kembali that story..HEBATNYA ALLAH..makin banyak kita tahu, hakikatnya kita semakin jahil. Makin banyak yang perlu diteroka selepas ni..To all of my DEAR..whatever u do especially on research after this, we have to ensure at the last, we thank to ALLAH for give us strength to prove that all of our work 100% come from HIM not from us, am I right? 


3 comments:

  1. Hebatnya Allah...cipta orang macam korang..

    ReplyDelete
  2. Look around yourselves
    Can’t you see this wonder
    Spreaded infront of you
    The clouds floating by
    The skies are clear and blue
    Planets in the orbits
    The moon and the sun
    Such perfect harmony
    Let’s start question in ourselves
    Isn’t this proof enough for us
    Or are we so blind
    To push it all aside..
    No..
    We just have to
    Open our eyes, our hearts, and minds

    ReplyDelete