Tuesday, June 29, 2010

Law of Attraction..

Apabila mendekati madu' ramai teragak-agak. Salah tingkah..tak tahu nak mulakan macam mana..

Pernah tak kita dengar "HUKUM TARIKAN" atau "LAW OF ATTRACTION".

Hukum ini digunakan dengan meluasnya di barat dan mula didokumentasikan sekitar tahun 1990-an. Pendekatan ini mengaplikasikan kuasa tarikan minda ke arah melestarikan kesemua impian.

Berbalik kepada proses mendekati madu'. Pendekatan yang perlu diberi perhatian adalah kekuatan tarikan menerusi minda. Ini adalah sentuhan pertama kepada madu'. Minda kita perlu di"set up" berkali-kali bahawa "AIM" utk setiap madu'
Mereka perlu menjadi lebih baik dari diri kita atau paling kurang "sama level" satu ketika nanti.

Apabila kita berjaya "set up" mind..teruskan pasak dalam diri "mahabbah" utk madu'. Berikan 100% rasa kasih dan sayang kita kepada madu'. Plz...semua msti dpt 100%. Tidak ada percentage lagi rendah dari tu..mesti sama level..

Next..tautkan "mahabbah" tersebut hanya kerana Allah. Minta hati kita ditautkan dengan mad'u. Ikat dengan benang "aqidah". Perlu diingatkan proses ini mesti berterusan sampai bila-bila..DON'T EVER TRY TO STOP IT..

Kemudian..aturkan temu janji..dan teruskan langkah seterusnya DENGAN LEBIH BERANI.
Hakikatnya..Minda kita diibaratkan seperti magnet. Apabila kita cetuskan minda positif..Insya Allah kronologi positif pasti mengiringi cetusan tersebut. Apabila adanya cetusan negatif, kita mesti cuba datangkan kembali cetusan positif biarpun ia sukar.

TO ALL of MY DEAR..NEVER GIVE UP..U CAN DO IT.
FLASH BACK AGAIN..HOW FIRST I MEET ALL OF YOU. HOW SWEET THAT MEMORY, Now Your Turn..HOPE A LOT OF SWEETIES U GAIN..




Thursday, June 24, 2010

Laju ke sekarang..

"Awak ni guna gear berapa dalam gerak kerja Islam...tukar gear beb!!!"

"Kalau kita masih di takuk lama..bila umat Islam nak menang? Perubahan mesti bermisi dan berstrategi.."

Terngiang-ngiang perbualan seorang sahabat dgn junior yang baru berjinak-jinak dalam gerak kerja dakwah..teguran yang bersahaja tetapi cukup berbisa buat junior tersebut dan sesiapa sahaja yang terdengar..pedas2....

Terkesan dengan perbualan tersebut..kembali mencongak dan menghitung "speed" perkembangan diri. Memang diakui diri ini tak selincah dulu..turun ke sana ke mari..semata-mata membawa satu misi yang suci..sekarang banyak fokus "sharing moments"..OH TAK BOLEH JADI NI!!!

Laju ke sekarang???
Jangan mengukur kita ni dah bergerak laju..anggaplah kita masih terkebelakang lagi..jauh ditinggalkan musuh-musuh Islam. Andai kita sudah terasa laju..salam takziah buat diri, sesungguhnya tiket kemunduran sudah ditempah buat ummah..

Ayuh semua..
Hari demi hari mesti pasakkan dalam diri, ada sumbangan yang wajib diinfakkan untuk ummah walaupun sedikit..walaupun kecil dan yang pasti sumbangan tersebut hanya untuk mencari keredhaan dan kasih sayang dari Ilahi.

Berfikir dan terus merancang..sekaligus bertindak..jauh lagi perjalanan..dan banyak lagi duri-duri jahiliah yang perlu sama-sama kita cantas dan buang.

Maju dan laju utk Islam itu yang PASTI..

Wednesday, June 23, 2010

Sahabat ke Syurga

Satu perkongsian..

Teman rakan dah bersepah..tapi sukar dicari sahabat.

Sahabat adalah cerminan diri setiap individu. Tanpa sahabat sukar bagi seseorang menilai diri sendiri. Mampu ke kita hidup tanpa cermin??? Mesti tenggelam punca..

Memang sukar dicari sahabat-sahabat yang dapat jatuh bangun bersama..bina semula..saling mencabar..saling bersaing ke arah pengislahan diri dan ummah..

DAN PALING SUKAR DICARI...
Sahabat yang disatukan atas dasar kefahaman.."satu aqidah, satu fikrah, satu saff dan yang mencantikkan kesatuan ini adalah ukhwah islamiah" Subhanallah...

Dan apabila ditemukan sahabat-sahabat sebegini BERSYUKURLAH..
Dan berdoa walau di mana sahaja berada..ikatan ini tidak akan putus..dari kejauhan sama-sama bergerak ke arah lestarikan misi-misi amal 'islami..InsyaAllah..

TQ ALLAH..U GIVE ME A LOT OF PLATINUM..I ALWAYS FEEL STRONG WITH FULL SUPPORT AND SPIRIT FROM THEM EVEN THOUGH WE AREN'T WALK TOGETHER IN SAME WAY, AT SAME TIME..

But..WE ALWAYS CONNECT EACH OTHER DURING RABITAH..twicely per day..at morning and night..

YA RABB..
temukan kami di syurgamu..dan ikatan ini sampai ke sana..
SAHABAT KE SYURGA..

Saturday, June 19, 2010

My Luving Family


TRIBUTE TO ALL MY FAMILY

Bahagia...
seluruh semesta..
bermula dari keluarga..
dari titisan susu ibu tercinta..
mengalirlah sungai kasih abadi..

tumbuh dari keringat ayah..
kita perah pengorbanannya..
yang melimpah..
derai air mata yang mengalir..
di darah kita membina cita2...

rentaslah seribu lautan..
kembaralah ke seluruh alam..
takkan kau temui...
semurni cinta..keluarga..

langkah remajamu ditusuk sembilu..
kembara dewasa di angkasa..
ingat lah pesan ibu..kenanglah pesan ayah..
kembalilah ke jalan Allah..

Sayangi keluarga di situ bahagia...

We are leader...


This is my first entry..

Everyone are leader...
no matter what they try to deny..
it so hard to reject it..
learn to accept it as possible..

at least
we are leader for ourselves...
trust ourselves..
the rolling stones always shine..